Devilpage.cz / sk – Fanúšikovské stránky najväčšieho futbalového klubu na svete – MUFC
Nezaradené

Staň sa rozhodcom #8: vyhodnotenie!

Ôsmy diel: Luiz Felipe Scolari


Pre nováčikov pripomínam princíp: Podstata je jednoduchá – vždy 3 situácie (niektoré sú riadne krkolomné – pre neanglicky hovoriacich bude samozrejme preklad), v diskusii môžete napísať svoje odpovede a neskôr bude článok aktualizovaný o naozajstné správne odpovede. Staršie diely nájdete v sekcii fanzone -> zajímavosti.



1. Penalta. Prvá strela zasiahne brvno a odrazí sa k spoluhráčovi, ktorý korektne vbehol do pokutového územia a je pred posledným obráncom. Lopta sa mu od kolena odrazí naspäť k exekútorovi penalty, ktorý je ešte pred týmto spoluhráčom a loptu upratá do brány. Obránca sa dožaduje ofsajdu, ale postranný ma zástavku dole. Všetci sa pozerajú na vás. Aké bude vaše rozhodnutie?


2. Pri zahrávaní rohového kopu spozorujete, že útočník sa háda so svojim spoluhráčom – lopta už letí, keď jeden druhému dá päsťou do nosa. Ako hráč padá na zem, tak ho zasiahne lopta, ktorá skončí v sieti. Čo urobíte?


3. Útočníkovi sa neštastne pristúpi kopačku pritom ako sa natáča na strelu. Kopačka sa mu povyzuje a ako švihne nohou, kopačka mu úplne vyletí. Kopačka trafí loptu a tá skončí v bráne. Váš verdikt?


Dnes trocha krkolomnejsšie situácie ale jedna má veľmi zaujímavé riešenie a som zvedavý či na to niekto sám bez pomoci dojde (ja som nedošiel 🙂 )…good luck



Správne odpovede:


1.  Gól neplatí. Obránca má pravdu a postranný sa zmýlil, je to jasný ofsajd. Tieto typy rýchlych incidentov vyžadujú od rozhodcov (hlavných aj postranných) dokonalé znalosti pravidiel a schopnosť aplikovať ich rýchlo, presne a pod tlakom. Ako hlavný rozhodca musíte byť sebavedomý a pohotový, aby ste opravili postranného rozhodcu ak je to potrebné.


2.  Znova, mätúca situácia, ale hráč, ktorý loptu upratal do siete – aj keď nechtiac – tak urobil, zatiaľčo bol faulovaný. Takže vidiac násilné správanie, zatiaľčo je lopta už vo vzduchu, uplatníte výhodu. Gól uznáte a previnilcovi udelíte červenú kartu.  Hra pokračuje normálne výkopom po góle.


3.  Gól neplatí. Nie je to síce hráčová chyba, ale pri strate kopačky ste povinný prerušiť hru, gól neuznať a hra pokračuje rozhodcovskou loptou v mieste kde sa kopačka dotkla lopty.


Pre zobrazenie komentárov sa musíte prihlásiť!